Multe din fotografiile pe care le realizez au o tentă gălbuie – este o constatare pe care mulți utilizatori o fac după o anumită perioadă. Ce se întâmplă și, mai ales, cum corectăm acest aspect neplăcut?

Principala cauză a tentei gălbuie este balansul de alb setat incorect atunci când fotografiem la interior. Setarea automată a balansului de alb de către aparatul de fotografiat se realizează relativ corect în situațiile de fotografiere la exterior. În condiții de soare puternic, nori sau umbră DSLR-ul nu întâmpină dificultăți majore de obicei, însă la interior lucrurile se complică, deoarece temperatura de culoare poate diferi de la cameră la cameră. Astfel, DSLR-ul este pus în încurcătură, generând setări eronate, rezultatul fiind acea tentă de gălbui pe fundal.

b7c139ac7214ddc4734b8fd6f0f0a1e0

Cea mai rapidă rezolvare este să setăm balansul de alb pe Tungsten (denumit și incandescent) atunci când fotografiem la interior într-o lumină generată de becurile normale, cu filament. Atunci când fotografiem în lumina unor neoane trebuie să setăm balansul de alb pe Fluorescent.


a-design-of-fluorescent-lamp

Profita acum de expediere gratuita si reduceri de pana la 60%

Lucrurile se complică și mai tare atunci când în cadru se interferează lumina artificială cu lumina naturală. Becurile la interior sunt aprinse, iar pe geam pătrunde și ceva lumină naturală, caz în care trebuie să ne folosim de un card gri pentru a păstra acuratețea culorilor din cadru.

41664942.IMG_1865editsized

Poziționăm cardul gri în locul în care urmează să focalizăm, realizăm o fotografie, obținând astfel un balans de alb specific condițiilor de iluminare în care fotografiem. Pentru următoarele fotografii vom folosi acest balans de alb sau în postprocesare vom ține cont de prima imagine în care am prins și cardul gri. Vom fotografia în format RAW, urmând să ajustăm pe toate cadrele realizate la interior balansul de alb  conform preferințelor personale.


Mai puteți achiziționa cărțile noastre Kompakt și de pe www.digitalcameraworld.ro/librarie, www.f64.ro, (magazinul online sau magazinul F64 de pe Bulevardul Unirii Bucuresti), www.emag.ro, www.librarie.net, www.elefant.ro. De asemenea, puteți cumpăra cărțile noastre din magazinul de presă din aeroportul Otopeni.

Comments

comments