Este destul de neobișnuit să vă doriți să adăugați imperfecțiuni în imagini, însă dacă efectul este creativ de ce să nu încercăm acest lucru?

În continuare vom învăța cum trebuie să procedăm. Sclipirile soarelui apar ca urmare a reflexiei unui fascicul de lumină pe suprafața filtrului obiectivului sau pe o altă suprafață exterioară reflectorizantă, lucire care ajunge pe senzor, rezultând o formă ciudată sau dungi și linii cu un contrast redus. Utilizarea unor filtre tratate multi-strat reduce la minimum apariția acestui efect (denumit și „lens flare”), totuși efectul mai apare ocazional, mai ales dacă suprafețele optice nu sunt foarte curate. Deși în general lucirile de lumină sunt inestetice, uneori pot adăuga un efect creativ dacă sunt meșteșugit adăugate în cadru.

fotografia de portret 7

„Primul pas pe care trebuie să-l faceți este să stabiliți poziția modelului. Tratamentul multi-strat împotriva lucirilor care a fost aplicat pe optica obiectivului pe care-l folosim este foarte eficient în reducerea sau eliminarea acestui efect, așa că trebuie să vă testați obiectivul din acest punct de vedere. Alternativa este să cumpărați un obiectiv „la mâna a doua” ieftin de pe internet – eu folosesc un obiectiv cu focus manual Vivitar 28mm f/2.5 grandangular, cumpărat cu 90 de lei. Obiectivul nu are nimic controlat electronic, n-are puncte de autofocalizare, iar diafragma o setez manual. Deoarece veți fotografia în soare, focalizarea manuală poate fi dificilă, eu mă folosesc adesea de LiveView și măresc imaginea pentru a realiza o focalizare corectă.”

fotografia-de-portret-ghid-complet-pe-intelesul-tuturor-2015

1) Poziționați subiectul de așa natură încât soarele să-i bată din spate. Luați câteva fotografii de test, pentru a determina setările de expunere conforme luminii ambientale. Este important să țineți timpul de expunere sub timpul de sincronizare al blițului. Setați o valoarea redusă pentru ISO și închideți diafragma până când veți obține un timp de expunere suficient de jos. Am utilizat 1/200 secunde, f/11 (ISO 160).


Mai puteți achiziționa cărțile noastre Kompakt și de pe www.digitalcameraworld.ro/librarie, www.f64.ro, (magazinul online sau magazinul F64 de pe Bulevardul Unirii Bucuresti), www.emag.ro, www.librarie.net, www.elefant.ro. De asemenea, puteți cumpăra cărțile noastre din magazinul de presă din aeroportul Otopeni.


2) Poziționez blițul în spatele meu, ridicându-l de așa natură încât să direcționeze lumina peste umărul meu, într-un unghi de 35 de grade față de subiect. Trebuie să aveți grijă de suportul de lumini când bate vântul, riscați ca acesta să fie dărâmat de puterea rafalelor vântului – mai sigur rugați un asistent să-l stabilizeze.


3) Am ajustat manual puterea blițului până am obținut expunerea perfectă. Pentru o iluminare corectă a fotomodelului, am setat puterea blițului la 1/2.

Nu uitați căputeți cumpăra cărțile noastre din magazinele InMedio într-o promoție 1+1 GRATIS! Detalii aici!

fotografia-de-peisajfotografia-digitala-pe-intelesul-tuturor (1)fotografia-de-naturafotografia-wildlifefotografia-de-portret-ghid-complet-pe-intelesul-tuturor-201510-destinatii-fotografice-din-romaniafotografia-de-sport

Comments

comments