Cum realizăm fotografii de peisaj în locuri extrem de cunoscute sau vizitate? Prima regulă este să ne sculăm devreme, foarte devreme. Sau să mergem la apusul soarelui, însă chiar cu câteva ore mai devreme, pentru a prinde cea mai bună poziționare relativ la obiectivul fotografiat.

Odată ales locul în care vom poziționa trepiedul avem grijă să nu deranjăm eventuali alți fotografi prezenți la fața locului, așa cum sperăm ca nici alți fotografi să nu interfereze între noi și obiectivul fotografiat.

Asigurați-vă că aveți un trepied suficient de stabil, care va face față vântului posibil a-și face apariția în perioada aceasta de toamnă. Puteți apela la un truc simplu: întăriți stabilitatea trepiedului agățând de acesta rucsacul foto, dacă trepiedul are în partea de jos un cârlig pretabil agățării diverselor obiecte care-i întăresc poziția pe sol.

Giottos-YTL9253-picioare-aluminiu-trepied-foto-video--29963

În cazul de față ne-am propus să fotografiem un far pe coasta mării. La fel de bine se pretează să fotografiați o altă sursă de lumină poziționată undeva în natură.

Prima regulă de care trebuie să ținem cont este să avem grijă să declansăm atunci când fascicolul farului apare în cadru.

2012-10-18-Bass-Harbor-Lighthouse-80

Apusul va colora rocile țărmului într-o nuanță roșiatică aurie, combinația cu lumina farului creând fotografii de poveste. Pentru fotografii reușite trebuie să ne organizăm un pic activitatea. În primul rând, după ce am investit mii de lei în aparatura fotografică merită să mai alocăm câțiva zeci de lei pentru cărți de fotografie: fie că discutăm de fotografia de natură sau fotografia de peisaj ori fotografia wildlife, acestea au avantajul de vă arăta pas cu pas cum să realizați fotografii extraordinare într-un timp foarte scurt. Suntem cu toții entuziasmați de noul aparat foto sau obiectiv, încât pierdem din vedere esențialul: cum să facem fotografii mai bune? DSLR-ul nu își va seta singur timpul de expunere sau diafragma, iar modul de fotografiere AUTO nu va realiza fotografii cu adevărat spectaculoase. Cu o sumă infimă “ne cumpărăm” timp, o carte de fotografie de portret ne va învăța practic cum să procedăm pentru fotografia de portret în natură sau în oraș, pe zi sau pe înserate, cu bliț sau fără.


Mai puteți achiziționa cărțile noastre Kompakt și de pe www.digitalcameraworld.ro/librarie, www.f64.ro, (magazinul online sau magazinul F64 de pe Bulevardul Unirii Bucuresti), www.emag.ro, www.librarie.net, www.elefant.ro. De asemenea, puteți cumpăra cărțile noastre din magazinul de presă din aeroportul Otopeni.

Revenind la tuturialul fotografierii unui far la apus, trebuie să ne îngrijim și asupra compoziției fotografiei. În funcție de configurația reliefului veți putea aplica mai multe sau mai puține din sfaturile noastre, noi vă explicăm situațiile ideale din care dumneavoastră alegeți ceea ce se poate aplica la fața locului.

Poziționați soarele cât mai jos în cadru, dacă se poate cât mai aproape de nivelul orizontului.

Urmăriți momentele în care lumina soarelului colorează stâncile din jur, pentru o atmosferă specială în fotografie.Descărcați de aici The Sun – Rise and Fall, o aplicație care vă afișează orele la care răsare și apune soarele pe glob. O altă aplicație (contra cost de această dată) mai complexă este The Photographer’s Ephemeris – Sun, Moon and Night Photography Planning For Outdoor Photographers, cu ajutorul căreia vă puteți ghida asupra direcției în care cade lumina naturală, lumină perfectă pentru fotografia de peisaj sau natură

Tot la nivel de compoziție alternați cadrele în care izolați subiectul principal (farul de pe coastă în cazul nostru) sau mergeți pe un cadru mai larg, cuprinzând și un spațiu negativ extins cu marea înspumată.

Evident, nu neglijați regula treimilor, aplicați-o cât mai creativ cu putință. Experimentați, experimentați, experimentați. Regulile există și pentru a fi încălcate, discutăm de arta fotografiei, iar în artă fiecare își face regulile proprii. Nu intrăm în detalii prea multe, altfel nu ne vom opri și s-ar dilua esența prezentului articol.

Folosiți un filtru cu densitate neutră pentru a crește timpul de expunere, introducând în cadru marea înspumată într-o formă mătăsoasă.

Fotografia de natură este statică. Nu și pentru fotograf. Mișcați-vă, mutați locul din care realizați fotografiile. La început vă spuneam să veniți la locul fotografierii cu ceva timp înainte de “ora de aur”, pentru a avea timp să experimentați. Unghiuri diferite, încadrări diverse, puncte noi din care să fotografiați.

2012-10-21-East-Quoddy-Lighthouse-80

Pentru fotografii reușite încercați să ieșiți din tiparele obișnuite. Mergeți la locația de fotografiat. Stați câteva minute pentru a observa locul. Aplicați regula “what-if”. Rapid, gândiți-vă cum ați realiza fotografiile. Apoi aplicați regula anterior precizată: “ce-ar fi dacă aș pune accent pe cerul de foc?”, “ce-ar fi dacă realizez o încadrare mai îngustă?”

Cumpără de pe Emag.ro sau F64.ro sau Altex.ro și primești cărți gratuit în contrapartidă cu comisionul primit de noi din afiliere de la magazinele de mai sus! Click aici pentru detalii suplimentare!

Profită de oferta noastră: O CARTE GRATIS LA ORICE COMANDĂ de minimum o carte plătită - click aici pentru detalii! Ofertă valabilă pentru abonații la newsletter!

Sursa foto: focusingonphotography.com

Comments

comments