Aproape de centrul României se află o zonă care, datorită frumuseții peisajului, este supranumită „Elveția României”.

La extremitatea nordicã se aflã cel mai cunoscut punct de atracție al zonei: castelul Bran, reședințã princiarã în perioada interbelicã a secolului trecut. Castelul, construit pe un pisc de stâncã pentru a supraveghea punctul de vamã de pe valea Turcului, este vizibil de la distanțã, însã vegetația și construcțiile din centrul comunei Bran împiedicã o bunã încadrare, de aceea este necesarã gãsirea unui punct de stație ceva mai înalt. Sunt douã momente ale zilei când Branul este interesant de fotografiat: dimineața când se fotografiazã fațada nordicã, însã numai în perioada de varã la primele ore ale dimineții, dacã se fotografiazã în luminã naturalã. Perspectiva aceasta este mai puțin obișnuitã, însã este mai interesantã pentru cã încadreazã castelul în peisajul caracteristic al Branului.

10 destinatii

Tot dinspre nord se poate aborda fotografia de crepuscul, exploatând foarte interesant lumina artificialã cu care este luminat castelul la momentul „blue hour”. În traducere, ora albastrã este perioada de timp de dupã apus sau înainte de rãsãrit, când lumina solarã ajunge doar sub formã de luminã reflectatã de cer. Pentru ca efectul sã fie maxim trebuie sã așteptãm momentul în care cele douã elemente iluminate, castelul (cu luminã artificialã) și cerul (de lumina solarã) sã aibã aceeași strãlucire.  Tehnica de fotografiere la ora albastrã presupune utilizarea unor timpi de expunere de ordinul secundelor. Deși la ora actualã valorile ISO ridicate asigurã timpi de expunere relativ scurți care permit fotografia din mânã, vã recomand folosirea trepiedului pentru a obține imagini de calitate. O valoare ISO coborâtã (100 sau 200) și activarea reducerii zgomotului pentru expunerile lungi (ceea ce presupune o a doua expunere fãrã deschiderea obturatorului, secvenþã executatã automat de camera foto) conduc la imagini de o calitate mult mai bunã. Timpii de ordinul secundelor (13 secunde, în cazul de fațã) permit redarea mișcãrii norilor. Efectul „ora albastrã” este mai spectaculos iarna, zãpada reflectând toatã gama de nuanțe de albastru. Luminile satului, în contrast cromatic cu iluminarea generalã, sporesc efectul luminii albastre.

10-destinatii-fotografice-din-romania
Vertical sau orizontal este una dintre dilemele fotografului aflat în fața unui peisaj. Este posibil ca ambele variante de încadrare sã fie bune, fiecare având avantajele sale. Obisnuiesc ca, în teren fiind, sã fotografiez ambele variante urmând ca acasã sã decid pe care dintre ele o voi folosi. La varianta verticalã diagonalele desenate de umbre sunt mai apropiate de verticalã, ceea ce imprimã
compoziției o atmosferã austerã, cadrajul strâns simplificând-o. Fotografia orizontalã are diagonale care deseneazã un evantai larg si care conduc privirea cãtre pâlcul izolat de copaci, accentuând singularitatea acestora în peisaj. Distanța focalã scurtã accentueazã dinamismul liniilor de fugã cu precãdere în imaginea orizontalã, acestea conducând privirea cãtre subiectul fotografiei: pâlcul de copaci izolați.


Mai puteți achiziționa cărțile noastre Kompakt și de pe www.digitalcameraworld.ro/librarie, www.f64.ro, (magazinul online sau magazinul F64 de pe Bulevardul Unirii Bucuresti), www.emag.ro, www.librarie.net, www.elefant.ro. De asemenea, puteți cumpăra cărțile noastre din magazinul de presă din aeroportul Otopeni.

Nu uitați căputeți cumpăra cărțile noastre din magazinele InMedio într-o promoție 1+1 GRATIS! Detalii aici!

fotografia-de-peisajfotografia-digitala-pe-intelesul-tuturor (1)fotografia-de-naturafotografia-wildlifefotografia-de-portret-ghid-complet-pe-intelesul-tuturor-201510-destinatii-fotografice-din-romaniafotografia-de-sport

Comments

comments